Hva jeg leser – Slemme Piker av Camilla Sosa Villada

Original tittel – Las Malas
Oversatt fra spansk av Signe Prøis


Det første som drar meg inn i Slemme Piker, er språket. Det lyriske språket og dens evne til å umiddelbart trekke leseren inn i den melankolske og til tider nærmest mytiske verdenen til Camilla Sosa Villada. 

Slemme Piker er en roman basert på livet til Sosa Villada. Hun vokste opp som gutt på landsbygden i Argentina, men følte seg aldri tilpass i kjønnsrollen hun var blitt tildelt. Så flyttet hun fra bygda og hennes voldelige, alkoholiserte far, til Cordoba for å studere. Her begynte hun også sin reise mot å bli transkvinne, eller travesti.

I et intervju med LAG og Camino Forlag, forklarer Sosa Villada hvordan begrepet travesti, som i lang tid har vært benyttet som et skjellsord mot transpersoner i Latin-Amerika, nå i stor grad også brukes av transpersoner som har tatt ordet tilbake. Originaltittelen på boken, Las Malas, er også en refleksjon av hvordan det nedverdigende språket mot transpersoner i Latin-Amerika, brukes og gjenerobres av transpersoner. 

Slemme Piker er en fortelling om hvordan det er å leve i et samfunn som fornekter ens eksistens. Det er en fortelling om det å leve i marginene, i samfunnets ytterkant. En fortelling om hvor mye som må ofres for å kunne være den man virkelig er. Det er en fortelling om mangelen på aksept og mangelen på kjærlighet.
“Ungdommen renner ut mellom fingrene på meg, og kjærligheten kommer aldri.”[1]

Slemme Piker er en fortelling om overlevelse. Å selge kroppen sin er en måte å kunne overleve som transperson i Latin-Amerika. Samfunnet åpner ikke opp for at transpersoner skal få jobbe i akseptable yrker, og dermed blir prostitusjon den eneste løsningen for mange.[2]

Slemme Piker starter i Sarmiento parken, hvor travestiene jobber lange netter med å selge sex. Parken fungerer både som arbeidsplass og som et slags episenter i romanen. 
Sosa Villada skriver om skammen og lysten til kundene hennes. Om hvordan de
avskyr og begjærer henne på en og samme tid. “Det lærer jeg temmelig fort,
om verdensborgernes hemmelige lyst på oss.”[3]
Hun skriver om prostitusjonens plass i samfunnet. “…livet ville ikke ha fungert uten oss der, i utkanten av det hele… Uten prostituerte ville verden dukke under i universets mørke.”[4]

Hun skriver om å forelske seg i sine kunder. Om kunder som er voldelige, kunder
som er ynkelige, kunder som er kjærlige. 

Slemme Piker er en fortelling om samhold. Da Sosa Villada ankommer storbyen, møter hun for første gang andre som henne. Gjennom dem møter hun også Tia Encarna, som er som en mor for de andre travestiene. Tia Encarnas hjem fungerer som en oase som skjermer dem fra resten av verden, både metaforisk og fysisk, i form av en patio overgrodd av viltvoksende planter.

Slemme Piker er en fortelling om å bli den man virkelig er. Om å elske og gi i en verden som ikke elsker eller gir tilbake. 

Slemme Piker fanger leserens oppmerksomhet ved å umiddelbart trekke oss inn i Sosa Villada sin verden. En verden som er skremmende, utilgivende og sårbar. Den forlanger at leseren bevitner alt. Det grusomme, det triste og det vakre.

 


[1] Slemme Piker, Sosa
Villada, s. 108, 2020.

[2] “Hevnen er
søt”, Fadnes, Fett Tidsskrift – Rus, 2021.

[3] Slemme
Piker
, Sosa Villada, s. 70, 2020.

[4] Slemme
Piker
, Sosa Villada, s. 70, 2020.

 «Litterær samtale med Camilla Sosa Villada», Camino Forlag, 2021. https://www.youtube.com/watch?v=JpDEsJoOFI8

 

Published by ScandiScribe

A twenty-something half Norwegian, half English girl based in Norway. Using this blog as a platform to write and reflect on topics such as literature, music, the natural environment, gender, identity and cultural politics.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: